ФИФА и Русия отхвърлят обвиненията в корупция

Следващото световно първенство по футбол ще се проведе в Русия, независимо от скандалите във ФИФА. Подозрения в корупция по време на избора хвърлят сянка върху Мондиала, но ФИФА и Русия отхвърлят обвиненията.

 

Дясната ръка на Сеп Балтер, французина Жером Валке, беше войнствено настроен. Генералният секретар на ФИФА отхвърли съмненията, че страната е избрана в разрез с правилата и обвиненията към самия него, че е участвал в корупционна схема за 10 милиона долара.


„Тук съм, пред вас, защото няма какво повече да кажа. Не знам какво очаквате! Да взема тази химикалка и да се блъскам по главата и да викам: "Да, да! Бях глупав!" Това вече е прекалено. Повече няма да отговарям на въпроси за тези 10 милиона. Няма да се обяснявам на журналисти. Обяснения давам само на баща си”, коментира генералният секретар на ФИФА Жером Валке.


Руснаците също са ядосани. Те подозират, че домакинството им се очерня от загубилите кандидати.


„Казват ни, че британците се кандидатираха, и затова трябва да спечелят, защото не били домакини от дълго време. Ама те били родината на футбола. Казвам ви, няма съмнение че Световното ще е в Русия”, сподели министърът на спорта на Русия Виталий Мутко.


Разследването на ФБР, което даде начало на скандалите във ФИФА включва избора на Русия и Катар за домакини на Световното. Анализатори смятат, че дори да бъде разкрита корупция, Русия трудно ще загуби домакинството. До шампионата остават 3 години, което е твърде кратък период, за да може друга страна да се подготви.


Повече по темата гледайте във видеото.