Летателното апаратче е проектирано така, че да бъде спуснато с парашут от самолет

Френска фирма е създала електрически дрон със сгъваеми криле, който може да бъде качен на борда на самолет, за да бъде спуснат с парашут, съобщи БТА.

 

Обхватът на крилете му е 1,8 метра. Когато те са сгънати, дронът заема само няколко кв.м площ в багажното отделение на самолета. Всъщност именно такива са били целите на създателите му. Летателното апаратче е проектирано така, че да бъде спуснато с парашут от самолет. "Не е нужно да се изразходва енергия от батерията на дрона за излитането му", поясни съоснователят на фирмата Арно Льо Мау. 

 

След като бъде спуснат от самолета, дронът разгъва парашут, който за известно време стабилизира положението му във въздуха. Това време е достатъчно, за да се завъртят перките на  двигателчето му и дронът да е готов за полет. След като безшумното му електродвигателче се е задвижило, дронът се освобождава от парашута.

 

То се захранва от водородна батерия, която осигурява автономен полет с продължителност между 3 и 6 часа. Новият дрон може да намери приложение за военни и  граждански цели. "Той може да бъде изпратен бързо в района на самолетна катастрофа или в зоната на природно бедствие", уточни Льо Мау.  След като е приключил мисията си, дронът разгъва втори  парашут, за да се приземи.