Причината – здравословни проблеми

Румънският премиер Виктор Понта, когото властите в северната ни съседка погнаха заради съучастие в укриване на данъци и пране на пари, обяви, че временно отстъпва поста си на вицепремиера. Това се налагало поради здравословни проблеми.


Министър-председателят, който от около седмица е в Турция заради извършена операция на коляното, ще изпрати в понеделник писмо до президента Клаус Йоханис с молба да посочи вицепремиера Габриел Опря за изпълняващ длъжността премиер за период до 45 дни.


Във Фейсбук 42-годишният Понта съобщава, че ще излезе от болница в неделя, но ще трябва да остане под медицинско наблюдение и да премине физиотерапия и възстановителни процедури.


Най-много след 28 дни ще мога да се заема отново с нормална дейност, като едновременно продължа възстановяването още шест месеца”, пише той.


Преди няколко седмици Понта нарани крака си по време на баскетболен мач. В понеделник, без да предупреди държавния глава, той дискретно замина за Турция, за да се оперира.


Вицепремиерът Габриел Опря е 54-годишен офицер от армията и член на Националния съюз за прогрес на Румъния, появил се след разцепване на Социалдемократическата партия. Той е министър на вътрешните работи в сегашното правителство.

 

Скандалът около Понта хвърли Румъния в политическа криза. Премиерът твърди, че е невинен и отказва да подаде оставка, както го призова президентът.


Парламентът, където левицата има мнозинство, го подкрепи, като се произнесе на 9 юни срещу вдигане на имунитета му, поискано от антикорупционната прокуратура, и три дни след това - като отхвърли депозирана от опозицията резолюция за гласуване на недоверие