За сряда вечерта е насрочена нова среща на министрите на финансите от Еврозоната

 

Без конкретно решение за гръцката криза, но с оптимизъм приключи срещата на лидерите от Еврозоната в Брюксел.

 

След края на разговорите, които продължиха над 12 часа, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че до края на седмицата ще се стигне до сделка с Гърция. Той напомни, че ЕК предложи на Гърция програма за подкрепа на инвестициите в размер на 35 милиарда евро до 2020 г.

 

Според френския президент Франсоа Оланд Гърция и международните кредитори (МВФ, ЕЦБ, Европейската комисия) са осъществили напредък в преговорите за гръцкия дълг.  "Ние се движим в посока на споразумение, но ни остава още работа. Гърция трябва да остане и ще остане в Еврозоната", изтъкна държавният глава късно снощи. Оланд беше категоричен, че е изключено създаването на трета програма за международна финансова помощ за Гърция.

 

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че последните предложения на Гърция са "определено стъпка напред". "Всички участници в преговорите, включително и аз, искат Гърция да остане в Еврозоната. А това, което Атина представи, определено е стъпка напред", каза тя.


За сряда вечерта е насрочена нова среща на министрите на финансите от Еврозоната, на която може да бъде одобрено споразумението с Атина. „Трябва да продължим преговорите още няколко дни, защото не искаме частично и краткосрочно споразумение. Търсим всеобхватно и жизнеспособно решение на проблема”, подчерта в понеделник вечерта гръцкият премиер Алексис Ципрас.

 

Ако до 30 юни Гърция не плати дължимата сума на МВФ, ще изпадне в неплатежоспособност. Междувременно банките в Гърция въведоха лимит за теглене до 3000 евро, след като през уикенда бяха изтеглени над 400 млн. евро.

 

Репортер: Антоанета Николова