Управителят на централната банка иска парламентът бързо да му избере заместник

 

Управителят на БНБ Иван Искров настоява Народното събрание бързо да му избере наследник, който да встъпи в длъжност още на 10 юли.  

Още по темата

 

Гуверньорът на централната банка, чийто мандат изтича на 10 октомври, изпрати днес писмо до депутатите, с което им напомня, че от 10 юли до 10 август трябва да изберат следващия управител на БНБ.  

 

Искров иска това да се случи на първата възможна дата – 10 юли и още същия ден да стане предаването на поста.  

 

Според Искров неговият наследник максимално бързо трябва да попълни ръководния екип на Централната банка, като номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители на управление „Емисионно” и „Банков надзор”. 

 

Оставката е в бъдещето, защото гуверньорът на БНБ не иска да създава вакуум в управлението на Централната банка и така да накърнява авторитета й. Такива аргументи е записал в писмото си до Парламента и препоръчва на депутатите новия шеф на БНБ да започне работа веднага след 10 юли.  

 

Искров настоява партиите да не изпадат в политически спорове, а да изберат най-добрия кандидат между четирите номинации. 


При вота за нов управител е важно гласовете да са повече от половината. Гласуването ще бъде явно, по азбучен ред - Бисер Манолов, Виктор Йоцов, Григорий Вазов и Димитър Радев. Ако никой няма достатъчно, гласуването се повтаря за двамата с най-много от вотовете.

 

Управителят на БНБ Иван Искров се оттегля от поста, който заемаше почти 12 години.

 

Всичко започна през 2003 г. Тогава той остави кариерата си на депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание и бе избран за гуверньор. Дълго време банките бяха спокойни. Искров се противопоставяше  на опитите на бившия финансов министър Симеон Дянков да размрази парите от Сребърния фонд. БНБ говореше рядко и позитивно.

 

Шест години по-късно новите депутати преизбраха Искров. И така той започна своя втори мандат. Постави си и цел: да се запази стабилността и да има предсказуемост. И в следващите пет години беше добре. До фалита на КТБ. Тогава обвиниха Искров в бягство от отговорност. Протестираха срещу него, нарисуваха го зад решетки. Натежа му толкова, че си пожела оставка за подарък още през март.

 

„Не ми е приятно като боксова круша и някакви начинаещи хора да се упражняват на мой гръб. Чакам ви, вече няколко месеца ви чакам, на 26-ти имам рожден ден, направете ми подарък”, заяви той. 

 

През март оставка нямаше. Последваха компроматите и защитата от негова страна.

 

Искров беше управител на Българската народна банка почти 12 години. Ако не беше подал оставка, мандатът му трябваше да изтече на 10 октомври.