Светият синод определя въпросите като „атака” срещу традиционното вероизповедание

Българската православна църква излезе с официално обръщение към миряните заради въпроси в матурата по български език и литература, свързани с източното учение йога. 

 

В обръщението се казва, че по този начин образователното министерство принуждава десетки хиляди български младежи да разсъждават върху „ползите“ за тяхното личностно развитие от така нареченото учение „йога“. 

 

Светият синод заявява, че приема протеста на миряните.

 

„Вижда ли правителствуващият синклит, когото поменаваме в молитвите си, какво става, какво се извършва над душите на българите? Съгласен ли е той, дава ли си сметка за последствията, съучастник ли е в разтлението на националното тяло, или е просто безразличен?”, пита Светият синод. 

 

Оттам определят въпросите като „атака” срещу традиционното вероизповедание, която не е от вчера.

 

Всевъзможни секти, парарелигиозни учения, всякакви езотерици, псевдопроповедници и лъжепророци шетат из българската земя и тровят душите на объркани и беззащитни хора и особено на нашите деца. Казва ни се, че Църквата не бива да протестира срещу това, защото иначе ще бъде обвинена в религиозна нетолерантност. Идва обаче момент, когато чашата на търпението прелива. Това е моментът, в който пропагандата на нетрадиционни религиозни учения и практики започва да се случва вече по разпореждане на държавната власт”, продължава писмото. 

 

От БПЦ се възмущават, че не е въведен задължителен учебен предмет „Религия“ в училищата, а чрез изпитните тестове за матурата и чрез текста за вътрешно оценяване по английски език за учениците от осми клас, държавата е показала, „че тя иска децата задължително да разсъждават не върху християнската култура, а върху „йога””.

 

„Заявяваме, че за нас проблемът с присъствието на темата „йога“ във въпросника за матурата не е плод на грешка или неуместно оригиналничене, а е елемент от едно планомерно, системно действие за възстановяване на езическите култове и ересите в България”, се казва в обръщението. 

 

От БПЦ  се обръщат към „литератори и историци” с молба да прегледат  учебниците и да покажат  на колко места в тях, включително между редовете, се пропагандират еретически и езически учения. 

 

„Грижа на родителите е също да проверяват как биват учени и възпитавани децата им. Нека те сигнализират за всяка забелязана нередност и особено за разпространяване сред най-малките на нетипични за нашето общество учения и духовни практики”, призовава още Светият синод.