На международните пазари продължава спадът на цените на петрола и еврото спрямо долара

В полунощ днес изтича срокът, в който Гърция трябва да изплати близо милиард и 600 милиона евро на МВФ. Ако не бъде направен превод, това би било равнозначно на фалит. Премиерът Алексис Ципрас обаче остава непреклонен. Междувременно в страната ще бъдат отворени банкови гишета за пенсионери.

 

Ципрас призова сънародниците си да гласуват с „не” на референдума на 5 юли. Според него категоричен вот срещу строгите мерки ще помогне на страната му да издейства по-добро разрешаване на кризата. Европейските партньори на Атина обаче предупредиха гръцките избиратели, че отрицателен вот на референдума ще означава излизане от Еврозоната. Не така обаче смята премиерът Ципрас.

 

 

„Моето лично виждане е, че техните планове не са да извадят Гърция от Еврозоната. Плановете им са да сложат край на надеждата, че може да има различна политика в Европа”, отбеляза премиерът.

 

Алексис Ципрас обвърза и резултатите от референдума с оставането си във властта: „Ако гръцкият народ иска да продължава вечно със строги мерки, които няма да ни позволят да си вдигнем главата, заради които хиляди млади хора ще заминат в чужбина, ако това е техният избор, ние ще го уважим, но няма да сме тези, които ще водят тази политика”.

 

Самите гърци са отчаяни и не виждат откъде може да дойде спасението.

 

„Намираме се в свободно падане. Да се надяваме, че някой ще ни помогне и ще се стигне до разрешение в последната минута”, заяви Герасимос Кардарас, жител на Атина.

 

„Много съм разочарована. На 50 години съм и сега ми казват да живеем с 60 евро на ден. Четири души сме в семейството и на всеки се падат по 15 евро на ден, а работя от 18-годишна”, каза друг жител на Атина - Вана Лазараку.

 

1000 банкови клона отворят от утре в Гърция, за да обслужват пенсионери, които нямат дебитни или кредитни карти и няма как да теглят пари от банкоматите. Очаква се банките да останат затворени до 6 юли. А на международните пазари продължава спадът на цените на петрола и еврото спрямо долара.