През нощта обаче отново имаше опашки пред банкоматите

В 1:00 часа тази нощ изтече крайният срок за Гърция да плати вноската по дълга си към Международния валутен фонд. Въпреки че не го направи, страната не изпада автоматично във фалит, а се превръща в неизряден платец.

 

Тази сутрин в Солун нищо не напомня за приключилата спасителна програма. През нощта обаче отново имаше опашки пред банкоматите. Въпреки това нощният живот не спира, а настроението на посетителите в заведенията се вдига. 

 

В пресата тази сутрин обаче заглавията не са никак оптимистични. Изданията се питат: Има ли надежда? 

 

Очаква се днес да започне изплащането на пенсиите

 

„Баща ми доста ми се оплака, че дни наред чака пред банкоматите”, разказа в предаването „Здравей, България” Томас Лафчис. „Изплащането на пенсиите е по азбучен ред”. 

 

Според него обаче все още не могат да се вадят изводи какво ще се случи в Гърция.

 

„За европейските политици трябва да е ясно, че ако Ципрас не изпълни програмата си, това е самоубийство за него като политик и за партията му. Затова може би отидоха докрай", коментира още Лафчис. 

 

В страната в неделя ще се проведе референдум за това дали кабинетът да приеме исканията на Тройката кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕК)

 

„Това е по-правилно решение”, заяви Лафчис, запитан дали този референдум не е прехвърляне на топката в ръцете на хората. 

 

Според репотрера на Нова Марина Цекова хората в Гърция са наистина притеснени и не са очаквали, че ще се стигне до това положение.

 

Повече по темата гледайте във видеото!