Това показва анализ на агенция "Блумбърг", направен въз основа на прогнозите на МВФ

Гръцките и италианските деца ще живеят в бедност поне до 18-ия си рожден ден, докато германчетата ще се радват на по-стабилна икономика до тригодишнината си възраст. Това показва анализ на агенция "Блумбърг", направен въз основа на прогнозите на МВФ за световните икономики до 2020 г. и цитиран от БГНЕС.

 

Кризата, разтърсила пазарите от Ню Йорк до Шанхай е на път да се избледнее, но за различните националности възстановяването ще продължи твърде различен период от време. 3-годишните германчета например вече живеят в много по-стабилна икономика, отколкото когато са се родили. Италианските и гръцките деца обаче ще трябва да почакат поне до 18-тата си годишнина, преди животът им да стане по-лесен.

 

Бебетата, родени през 2007-2008 г. не са знаели, че ще се родят в страни, ударени от рецесия. Диаграмата на "Блумбърг" показва след колко години техните икономики ще се върнат до предкризисните си нива.

 

Германия върна доброто бъдеще за децата си само за три години, докато БВП на Гърция остава с 25,8 процентни пункта под нивото преди кризата. През следващите години пазарът на труда ще е доста отчайващ, ако сте дете в Италия или Гърция. Може би ще поискате да се преместите в Германия, където безработицата през 2020 г. ще бъде наполовина от тази във вашата страна. Сега върнете часовника си с половин десетилетие назад и ще видите, че безработицата в Германия тогава е била по-висока от тази в Гърция.

 

В същото време бедността е широко разпространена в Гърция и Италия, които са принудени да правят тежки съкращения на разходите, за да намалят дефицита си.

 

Освен в тези две страни, "кризисните деца" в Кипър, Португалия, Финландия, Испания, Словения, Латвия и Естония също ще трябва да почакат поне до десетия си рожден ден, преди страната им да си стъпи здраво на краката.