От общо 542 негови композиции, 163 са свързани с климата

Боб Дилън е творецът, чиито песни най-често се позовават на метеорологията. От неговите общо 542 композиции, 163 са свързани с климата, установи проучване, цитирано от в. "Дейли мейл". 

Още по темата

 

Това означава, че 30 процента от песните на Барда са свързани с времето. Изследването беше проведено от 5 водещи университета във Великобритания. Изданието припомня, че Дилън е един от най-влиятелните творци на своето поколение. Един от най-известните хитове на музиканта е свързан с вятъра - "Blowing in the Wind".

 

Второ място в "синоптичната" поп класация се заема от Бийтълс. Те споменават метеорологични феномени в 48 от своите 308 песни, сред които фигурират "Good Day Sunshine", "Here ComesThe Sun", "Rain" и др. А това представлява 16 процента от творчеството им. Специалисти предполагат, че Дилън е бил силно повлиян от времето, тъй като бил израснал в суровия климат на северния щат Минесота.

 

Изследователите анализирали база данни с текстовете на 15 000 песни. Слънцето и дъждът фигурирали в 37 на сто от "метео" хитовете, като вятърът идвал на трето място. От анализа проличало, че екстремното време, включващо смерчове и урагани, по-рядко попада в текстовете на поп парчетата.