Те ще бъдат снабдени с видеонаблюдение и контрол на достъп, стендове за бърз ремонт, wi-fi, табели

Изграждане на велопаркинги за близо 240 колела стартира във Варна, предаде БГНЕС. 

 

Те ще бъдат снабдени с видеонаблюдение и контрол на достъп, стендове за бърз ремонт на велосипеда, wi-fi, указателни табели, а някои ще имат и възможност за зареждане батериите на електрически велосипеди. Очаква се да бъдат изградени 10-12 закрити велопаркинга, всеки от които ще бъде с капацитет за 20 велосипеда. В момента в община Варна съществуват 52 велопаркинга с около 453 места, предимно в районите на супермаркети, учебни заведения, обществени сгради, но много от тях са неподходящи за ползване.

 

Инициативата е по проект "MOBISEC - мобилни инициативи за устойчиви европейски общности" на Черноморската регионална агенция за развитие на енергията, на стойност 115 000 евро.

 

Пет нови велосипедни алеи ще свързват западната и северната част на Варна с центъра. Те се изграждат от и са част от проекта за интегриран градски транспорт. Трите основни трасета са с дължина около 15 км, правят се и две връзки със съществуващите алеи от 1,8 км.

 

Първата мрежа тръгва от най-отдалечения варненски квартал "Владиславово" и стига до центъра на града. Втората велосипедната алея е от западната част до градинката на Катедралния храм "Св. Успение Богородично". Третата свързва алеята в центъра с Техническия университет.

 

Видео: БГНЕС