Движението отказва да подкрепи реформите… засега

 

Съдебната реформа се оказа заложник на ДПС. Конституционните промени зациклиха поне до есента. Това стана ясно след дълга среща на кафе и баклава между лидерите на Движението Лютви Местан и на Реформаторите - Радан Кънев.


След час и половина преговори стана ясно, че ДПС отказват подкрепа за промените в Конституциятано само засега.


Според Местан е най-добре целият разговор да започне отначало, да се намери политически консенсус и реформата да бъде гласувана след изборите.

 

В тезата на Реформаторите, че от тази реформа зависи пълният мандат на кабинета, ДПС видяха своята роля в опазването на правителството. И поставиха условие. 


Конституционните изменения следва да са дело на системни партии, които се разполагат в общото поле на демокрацията”, заяви Местан. Иначе казано – ГЕРБ и „Реформаторският блок” трябва да се отрекат от „Патриотичния фронт”.


Ако управляващите се съгласят с искането обаче, остават без мнозинство. Така подкрепата на ДПС ще им е нужна за абсолютно всичко.


А иначе, и в сряда се забеляза отсъствието на ГЕРБ в търсенето на подкрепа за промените в Конституцията.


Когато става въпрос за промени в Конституцията е съвършено естествено да се открои волята и политическата отговорност на основния мандатоносител”, категоричен бе Местан.


Следващата седмица ДПС няма да участват в гласуването. Така искали да оставят знак, че иначе са отворени за преговори.