Община Харманли обяви бедствено положение заради разрастването на огъня

 

Продължава борбата с огнената стихия в Сакар. Община Харманли обяви бедствено положение заради разрастването на огъня. Пожарът, който пламна вчера в ранния следобед, вече обхвана над 3 500 декара площ между 4 села. Опасност за населените места няма. 

Още по темата

 

Над 100 пожарникари, горски, доброволци, а вече и военни участват в гасенето. „Два хеликоптера на ВВС всеки момент са готови да дойдат”, обясни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов.

 

Силният вятър и пресеченият терен продължават да затрудняват работата, но поне вече има яснота за причината.  „Разследването е започнало от вчера, има заподозрени лица”, подчерта директорът на ОД на МВР в Хасково Ангел Цанков.  По неофициална информация има и задържан. Огънят е тръгнал от разчистване на пасища, а виновникът вероятно ще бъде глобен.

 

Стопаните, които разчистват пасища обаче не приемат обвиненията срещу тях и искат по-голямо присъствие на противопожарни автомобили в планината. „Не може да тръгнеш така да чистиш и да правиш каквото си искаш и да не мислиш”, коментира Тоню Петров, собственик на пасища.  През миналата година 15 души са получили присъди за причиняване на пожари. Още десетки други са отнесли административни санкции между 500 и 2 000 лева.

 

Репортер: Димитър Иванов