Върховният представител по международна политика и сигурност на ЕС е на посещение у нас

 

ЕС полага всички усилия за стабилизирането на Западните Балкани. Работим по посока на слагането на край на политическата криза в Бившата югославска република Македония и споразумението, постигнато миналата седмица е стъпка в правилната посока”, заяви днес върховният представител по международна политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини в София по време на среща с посланиците на България в чужбина.

 

 

Според нея пътят за възстановяването на Западните Балкани няма да бъде лесен и по всяка вероятност ще е дълъг, но въпреки това той ще завърши в ЕС. По отношение на България върховният представител заяви, че държавата се намира на кръстопът заради своята географска позиция, както и заради предизвикателствата, пред които е изправена.

 

Могерини коментира и "все още нестабилната" ситуация в Украйна, като отново наблегна на необходимостта от спазването на минските споразумения. Изолирана и дестабилизирана Русия не е в ничий интерес, заяви още върховният представител по външна политика на ЕС. 

 

Могерини проведе днес срещи и с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

 

 

Видео: БГНЕС