Правосъдният министър допусна обрати по консенсуса за промени в Конституцията

Още по темата

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви, че допуска обрати по постигнатия от политиците консенсус за промени в Конституцията, защото все още те не са факт.

 

Той припомни, че само част от неговата идея е приета от депутатите, а именно - промените във Висшия съдебен съвет (ВСС), което обаче е изрично изискване на Европейската комисия (ЕК).

 

"Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе, те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС, така че следващият да заслужава доверие”, заяви Иванов, цитиран от БНР.

 

"Много преди въпроса за избора на парламентарната квота на ВСС предстои също толкова важният въпрос за избора на новите членове на Инспектората. Каквото и да пишеше в сегашния подписан законопроект, на този етап от процедурата винаги можем да се върнем. Докато не го видим в Държавен вестник, колкото и бомбастично да е по своите съдържания, то винаги е намерение", добави правосъдният министър.