Според родни диетолози тези храни са само трик за печелене на пари

 

"Скъпите диетични храни са само трик за печелене на пари", твърдят родни диетолози.

 

Супер храните са екзотичните плодове, семена и водорасли, които са сочени за лечебни, имуностимулиращи и изключително полезни за здравето. Те са богати на минерали, антиоксиданти и съдържат редица полезни хранителни вещества. 


Диетологът д-р Мария Николова коментира, че в нито една наука за храненето не съществува терминът „суперхрана” и това е изцяло маркетингов термин. Тя смята, че вниманието към тях е силно преувеличено в последните години. Експертът не отрече полезните им качества и съдържание, но по думите й добро здраве и тонус могат да бъдат поддържани и без тяхното задължително присъствие в дневното ни меню. Д-р Николова препоръча да се консумират предимно храни, израснали на нашия климат и географски ширини. 

 

Според д-р Мария Папазова - председател на Европейското общество по интегративна медицина в България, диетолозите, които са казали, че „ суперхраните” са измама и средство за печелене на пари, "не са се образовали достатъчно". Тя заяви, че е изпробвала върху своите пациенти и върху себе си действието на „суперхраните” и се е убедила в техните безценни ползи.