За пълноценна почивка са нужни 40 дни

 

Всеки трети страда от депресия след отпуск. Между 5 и 10 дни отнема преодоляването на това състояние. Как да се справим с депресията след почивката?


Дияна се е върнала от почивката си миналата седмица и все още й е трудно да свикне с работния режим.


„Чувствам се физически малко отпочинала, емоционално позаредена, но човек има нужда от повече отпуска като цяла”, казва фризьорката Дияна Чавдарова.


Дияна е почивала две седмици, които е прекарала на море и планина. 14 дни обаче стигат само да излезем от работния ритъм, обясняват психолозите.


Основна причина за лошото настроение след отпуск е, че не знаем как да почиваме.


„Има много хора, които са се уморили по време на почивката от суетата, която обикновено е свързана с нея и имат нужда от това да се върнат в реалността”, обясни д-р Пламен Димитров, председател на Сдружението на психолозите в България.


Не винаги лошото настроение в първите работни дни е състояние на депресия. За неприятните емоции има и други причини.


„Виждаш насъбралите се неплатени сметки, перспективата, че има много задачи, същите колеги, същата не чак толкова желана работа”, добавя д-р Пламен Димитров.


Съветът на психолога е да се съберем с колеги, да покажем хубавите снимки от местата, които сме посетили и да се съсредоточим върху положителното. Представителките на нежния пол често връщат доброто си настроение … типично по женски.


„Идват за маска, за масажи, маникюр, педикюр. Това е всичко след отпуската. Зареждащо е”, смята Стефка Божилова, управител на салон за красота.


Оказва се, че за пълноценна почивка са необходими 40 дни, макар това да е почти непостижимо. А статистиката на инспекцията по труда показва, че у нас отпуските са най-кратик в цяла Европа – средно по 20 дни годишно.


В Испания и Кипър почивката трябва да поне 22 работни дни, а Великобритания е рекордьор – с 5, 6 седмици право на отпуск в годината.


Повече по темата гледайте във видеото.