Десетки хиляди кандидати по обява за обучение на незаконни "паркинг помощници" в Сицилия

Обява за обучение на незаконни "паркинг помощници" привлече 26 хиляди кандидати в Катания в областта Сицилия, съобщиха днес местни медии. "Паркинг помощникът" е самозван разпоредител, който насочва автомобилистите към безплатни места за паркиране, като им иска пари в замяна на "услугата".

 

През втората половина на миналия век италианското кино го превърна в типичен персонаж на безобиден бедняк, който надява вехта фуражка с неустановен произход и се превръща в "длъжностно лице", за да припечели дребни монети. Персонажът се проявяваше като добър психолог и удостояваше клиентите с титлата "доктор" или "професор" в зависимост от размера на подаянието. Сега явлението е силно развито в южните области на страната, а "паркинг помощникът" отдавна е загубил комедийния си кино облик на добронамерен персонаж.

 

Показателни са темите на някои "лекции", които се съдържат в програмата на сицилианския курс, обявен в интернет. Първата лекция обяснява "защо парите трябва да бъдат дадени веднага, а не в края (на престоя)". Четвъртата лекция е "как да бъде разпознат финансовият полицай или този от местното управление на националната полиция". Лекция номер 5 вече въвежда в тънкости на занаята като "нанасяне на малки и светкавични щети по каросерията на кола, чийто собственик е отказал да плати". Деветата лекция е посветена на конкуренцията и третира "разпределението на райони между колеги".

 

Кметът Енцо Бианко реагира на рекламата, наричайки я акт на незаконност и злоупотреба", и призова жителите на Катания да бъдат единни в борбата с това явление. Той припомни, че преди месец бременна жена подаде жалба за изнудване, след като "паркинг помощник" седнал върху нейната кола и отказал да се отмести, докато не му плати "тарифата". Освен призиви засега няма конкретни мерки и курсът за обучение на нарушители на закона започва утре.

 

Как е у нас - вижте във видеото: