Всяка последна седмица на август цяла България притихва пред красотата на каракачанските носии

 

Екип на "Събуди се" отиде в Карандила, където се провежда събор на каракачаните. Той започва в 12.00 часа. Очаква се там да дойдат хора от цяла България, както и от Гърция, облечени в традиционни носии.

 

В дома на Димитриос и Мария първи на масата сяда най-възрастният. Баницата е разточена лично от стопанката. Дори и на рождения си ден, тя шета по законите на патриархата, както е било преди. Макар и разчупена, традицията е жива и до днес. 

 

Преди да ги нарекат каракачани, предците на Димитриос и Мария са живели в Гърция. Зверствата на Али паша Янински и гладът на въстаниците принудили овчарите да търсят спасение за стоката си в Стара планина. 

 

В пределите на днешна България, Димитровден и Гергьовден определят къде ще живеят каракачаните – зимата до морето, а лятото в Котленския Балкан. 

 

Най-способните и най-трудолюбивите са ставали кехаи – такъв е бил и бащата на Димитриос. В неговия стан е имало над 1000 овце до 1958 година. Най-големият парадокс – държавата разменя местата на овчарите и кехаите. С това, според Димитриос, нарушава естественото правило по-умните да командват по-глупавите. 

 

До демокрацията и Димитриос е гледал овце в ТКЗС-то. След това започва да внася маслини и ядки от Гърция. Държи внуците му да не забравят колко силни са каракачаните и да уважават прабабите си - нищо, че като млади булки не са сядали на трапезите. 

 

Всяка последна седмица на август цяла България притихва пред красотата на каракачанските носии.