Момчето е с левкемия

Съдбата на 19-годишния русенец Петър Петров му е отредила от дете да води тежки житейски битки. Момчето е болно от левкемия и се бори за живота си. Трагедията е, че баща му е починал наскоро от същото заболяване. Преди три месеца Петьо започва да се чувства зле и след направените изследвания лекарите поставят стресиращата диагноза - миелодиспластичен синдром, тип рефрактерна анемия с мултилинейна дисплазия (монозомия 7), или, казано на разбираем език, левкемия.

 

Медиците са категорични, че спасението му е в трансплантация на стволови клетки, която може да бъде извършена в клиника в Германия, Турция или Израел.

 

"Подобни операции са изключително скъпи. Минималната сума, която ще ни е необходима, е 200 000 лева, като за лечението може да са необходими още средства. Опитваме се да не губим надежда, но е много трудно", разказа лелята на момчето Виктория Димитрова.

 

Лекарите са вземали проби за стволови клетки от майката на Петьо, но съвместимостта им е едва 40%. Затова и трябва да се търсят други донори.

 

В момента единственото, което се прави, за да се поддържа животът на младежа, е кръвопреливане. Негови приятели и дори непознати хора откликвали за даряване на кръв от А положителна група.

 

"Това кръвопреливане обаче не може да продължи вечно и трябва да се започне истинско лечение. Допреди една седмица племенникът ми си мислеше, че е леко заболяване на кръвта, но решихме да му кажем, че става въпрос за левкемия. Той дори не говори за това. Само казва: "Искам да правя нещо и постоянно да съм зает, за да не мисля", сподели Димитрова.

 

Младият русенец е завършил преди година Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура. Доскоро е работил в завод "Дунарит", но е бил съкратен и в момента е безработен.

 

"Ще се молим за него! Вярваме, че ще се оправи", завърши лелята на момчето - боец за живот.

 

Заради заболяването си Петьо се е принудил да приключи с висшето си образование. Тази година той е трябвало да бъде втори курс в Русенския университет "Ангел Кънчев". Отворете си добрите сърца и подайте ръка на едно момче да изживее живота си, да сбъдне мечтите си и да радва близките си хора с усмивката си. Здравето няма цена, но пари можете да изпратите в неговата дарителска сметка:

 

Алианц банк 

IBAN: BG38BUIN95611100504886 

BIC:BUINBGSF 

Петър Каменов Петров

Телефон за връзка с лелята на Петьо - Виктория Димитрова: 0892 906 289

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес