Главата на Римокатолическата църква изнесе реч пред Конгреса на САЩ

 

Ню Йорк е блокиран в очакване на изказването на папа Франциск на Общото събрание на Обединените нации. Изявата на християнския религиозен лидер е ключово за юбилейната сесия на ООН, за която в САЩ се събират световните лидери. 

Още по темата

 

Главата на Римокатолическата църква вече разбуни духовете в САЩ с изказването си в Конгреса, където за първи път говори папа.


След папата вниманието ще се насочи към ключовата среща на президента Барак Обама с Владимир Путин. Това е първата среща на двамата лидери след замразяване на отношенията при скандала с Едуард Сноудън, украинския конфликт и сирийската криза.


Българското участие също е внушително. За седмицата на ООН в Ню Йорк се събират президент, външен и вътрешен министър, както и еврокомисар Кристалина Георгиева, която се оказа в неофициалната листа от кандидати, предложени за поста генерален секретар на ООН.

 

Сред българските имена, въртящи се в различни листи от подходящи кандидати, са и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият ни външен министър Николай Младенов.


Според неписан ротационен принцип най-високият пост в ООН след Бан Ки Мун се полага на представител от Източна Европа, като най-големи са шансовете на жените-кандидати. 
Репортер: Антоанета Николова