Председателят на американската Камара на представителите неочаквано се оттегли от поста

 

Председателят на американската Камара на представителите Джон Бейнър неочаквано подаде оставка, съобщи CNN.  Той оглави Камара през 2011 година. На специална среща Бейнър обяснил на колегите си от Републиканската партия, че смята да напусне Камарата в края на октомври. 

 

В специално изявление пред медиите той съобщи, че го прави, за да не допусне евентуална продължителна борба за председателството с консервативните членове на неговата фракция, която може да навреди на Републиканската партия и на Конгреса на САЩ.

 

"Моето мнение обаче е, че евентуален продължителен период на смут около председателството ще нанесе непоправими щети на тази институция", заяви той. Бейнър обаче открито даде подкрепата си за 49-годишния републиканец ot Калифорния Кевин Маккарти, заявявайки, че от него ще излезе чудесен председател.

 

Бейнър шокира Вашингтон с решение то си. Това е третият по-важност пост в държавата след този на президента и вицепрезидента на САЩ. Неофициално се твърди, че Бейнър е подложен на силен натиск в партията си заради неуспехите на републиканците с администрацията на Барак Обама.

 

Видео: RUPTLY