51 човешки живота са спасени от началото на тази година

 

51 човешки живота са спасени благодарение на донори от началото на тази година. Сред тях и млад мъж, който стана първият пациент в България с два трансплантирани органа. 

 

Георги получи нов бъбрек, а негов донор стана майка му - жената, която още веднъж даде живот на сина си. Георги е спасен за втори път. Година и половина преди бъбречната трансплантация му присаждат сърце. Младият мъж е единствения българин с два трансплантирани органа. 

 

Дори, когато животът му е бил в опасност, не е спирал да му се радва. Погубени били само мечтите за бъдещето. Две години след животоспасяващата сърдечна трансплантация мъжът продължава да поддържа контакт близките на своя донор. 

 

Много спасени пациенти търсят помощ в Агенцията по трансплантациите, за да разберат кой е донорът им и да поискат връзка с близките му. Обаждат се и роднини на донори. 

 

От началото на година успешните донорски ситуации са 14. Последната беше в петък, когато мъж в мозъчна смърт спаси трима души. Органите му бяха транспортирани с военен самолет. И тримата трансплантирани пациенти са добре и се възстановяват.