Изложба "Катагами и темари - под повърхността на реалността"

 

"Катагами и темари - под повърхността на реалността" се нарича изложба, която показва някои от най-популярните и обичани приложни изкуства в Япония. Картините от изрязана хартия - кири-е, са вече популярни и у нас. Оказва се, че авторката Рина Пападополи е първата българка, която твори с тази техника, а нейната учителка- японската художничка Мегуми Мочидзуки, я е обучавала онлайн, пише БГНЕС. 

 

Рина Пападополи пък обучава италианката Елоиза Мирена Маркети-Масса, а днес и трите са в Пловдив и показват свои творби. След Рина Пападополи и други българи се увличат и доказателствата са на стените на галерията.

 

В Япония на най-високото място в света на изкуството стои кимоното. Ако техниката кири-е е възникнала като самостоятелно изкуство, много скоро са и намерили приложение - това, което виждаме, всъщност са шаблони за кимоно. От кимоното тръгва и друг интересен занаят - топките темари и декоративните шнурове и ширити кумихимо. Когато едно кимоно остарее, не се изхвърля, обяснява Рина Пападополи. От него се правят топки за игра на децата. 

 

За Мегуми Мочидзуки изложбата в Пловдив е първа в Европа, но в страната на изгряващото слънце тя вече има своята слава. Работи в техниката кири-е още от Академията за изобразително изкуство в Киото преди 15 години. Оттогава упорито преоткрива стария занаят и прибавя нови моменти, издигайки го до равностойна художествена изява. Картините, създадени с малко скалпелно ножче и много фантазия, пресъздават японски легенди и приказки, типични моменти от живота на изток.