Това твърди британската благотворителна организация „Оксфам”

 

Българската полиция упражнява насилие над мигрантите. Това се твърди в доклад на британската благотворителна организация „Оксфам”. Тя цитира бежанци, преминали през нашата страна.


Докладът е базиран на свидетелства на повече от 100 души, преминали пеш през страната ни на път за Западна Европа. Те твърдят, че са били бити,  рекетирани от полицията и нападани от полицейски кучета. 

Още по темата


Докладът беше оповестен от Би Би Си, а след това отразен и в два британски вестника – „Дейли Експрес” и „Дейли Телеграф”.


За доклада, изготвен от Центъра за човешки права в Белград, са били разпитани 100 души, пристигнали от страната ни в сръбския град Димитровград. Случаите на насилие са описани с подробности.


Последва реакция на българските власти. 


Ще проверя изнесените факти. Мога да кажа само, че това изобщо не е политика на „Гранична полиция” и на МВР. Не можем да контролираме всички служители и се надявам да опровергаем тези твърдения”, коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова.


В резултат на доклада, директор на „Оксфам” поиска Европейският съюз да се намеси с конкретни действия в защита на човешките права на бежанците. По последни данни от началото на годината 850 000 души, търсещи нов дом, са влезли в Европа. 


Недоволен съм от настоящите темпове на разселване. Досега са разпределени едва 130 души. Ако продължим в същия дух, процесът ще завърши към 1 януари 2101 г.”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


Той призна, че има проблем с финансирането, но въпреки това Брюксел ще предложи 3 млрд. евро на Турция, за да спре притока на мигранти. Въпросът ще бъде обсъден на извънреден Европейски съвет, на който ще бъде поканен президентът Реджеп Ердоган. 


В замяна на помощта, Анкара ще поиска от Европа безвизово пътуване и възобновяване на преговорите за членство в Общността.