Мярката влиза в сила от 1 януари 2016 г.

 

Москва спира безвизовия режим за турски граждани от 1 януари 2016 г. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

 

Русия е много, много загрижена за нарастването на терористичната заплаха в Турция. Това е пряко свързано със сигурността на страната ни и нашите граждани. От Турция тръгва трафика на бойци в различни посоки”, обясни Лавров.

 

Наказателните действия са в отговор на сваления от турските Военно-въздушни сили руски бомбардировач, изпълняващ мисия в Северна Сирия.

 

Според Лавров турските лидери са преминали „границата на допустимото”.

 

Президентът Владимир Путин нарече инцидента „удар в гърба” и заяви, че той може да има „трагични последствия” за отношенията между двете страни.

 

Според Анкара самолетът е навлязъл многократно в турското въздушно пространство, въпреки че бил предупреждаван да промени курса си. Турските власти обясниха, че в този момент бомбардировачът не е бил идентифициран като руски. Според Путин обаче това не е възможно.

 

Турският президент Реджеп Ердоган опита да намали напрежението между неговата страна и Русия, като заяви, че е нужно обединение в борбата срещу общия враг ИДИЛ, както и че свалянето на самолета не е било целена провокация.

 

Държавният глава пожела и среща с руския си колега в кулоарите на Международната конференция за климата COP21, която започва в понеделник в Париж.

 

В четвъртък правителството на Дмитрий Медведев започна подготовката на икономически мерки срещу Турция, които могат да доведат до спирането големи съвместни проекти и ограничаването на търговските връзки.

 

Кореспондент на БНР: Николай Кръстев