Написани са 32 акта

Почти 30 000 опасни пиротехнически изделия са иззети при проверки на ОДМВР и СДВР, започнали на 12 декември. Написани са 32 акта.  


 
От МВР съобщават, че е създадена организация за завишен контрол при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси. Организирани са проверки по тържища, пазари и търговските обекти и са предприети мерки за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия или в нарушение на изискванията за качество и тяхната безопасност.

 

 Проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана, осъществяващи дейност в места, където се очаква да се проведат празнични мероприятия, с цел подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация с териториалните полицейски структури.   

 

Според обобщената информация от СДВР и ОДМВР в страната за проверките от 12 декември досега са констатирани: 1 произшествие с 1 ранен, 35 нарушение /24 в търговската дейност и 9 – за неправомерна употреба/. 


Съставените актове са 32. От тях 24 са свързани с търговската дейност, а 8 – с неправомерна употреба. Връчени са общо над 1300 разпореждания и предупреждения, както и  141 уведомителни писма.

 

В хода на проверките е образувано едно досъдебно производство, свързано с нередности в търговската дейност и са иззети 29 513 пиротехнически изделия. Проверките продължават. 


 
На 21 декември в болницата в Сандански беше приет пациент с контузия на лявата ръка. Ранен е докато, заедно с двама приятели, опитвал да изработи самоделно пиротехническо изделие в домашни условия. За нещастие, изваденият от пиратките барут се взривил в ръката му и той останал без четири пръста.