"Виновник" за появата им е солта, разхвърляна по най-натоварения участък от магистралата

 

Десетки дупки „цъфнаха” по главен път Е-79 край Благоевград след снеговалежите и заледяванията преди няколко дни, информира БГНЕС.

 

Дупките се появиха през последните два-три дни след снеговалежа и заледяванията от 3 и 4 януари. От изхода на Благоевград до комплекс „Монца” дупките са около 100. Размерът на дупките по 2-километровия участък е от 20 на 20 см, до двойно по-големи. Дълбочината им е около 3 сантиметра.

 

„Виновник” за появата им е солта, разхвърляна по най-натоварения участък от Е-79 при последния снеговалеж и последвалите заледявания. Солта топи снега до вода, който след това замръзва и руши асфалтовото покритие.

 

То е положено през 2002 година от италианската фирма „Тодини”, рехабилитирала Е-79 в участъка от Благоевград до Симитли. Износващият асфалтов слой с дебелина 4 сантиметра, положен преди 13 години, вследствие на трафика е изтънял до 2-3 см.

 

На няколко пъти Областно пътно управление е внасяло искане до АПИ за преасфалтиране на участъка, но усилията на Пътната агенция през последните години са съсредоточени в строежа на автомагистрала „Струма”.

 

ЛОТ-2 на АМ „Струма” свършва при Благоевград, така Е-79 си остава единствената и най-натоварена пътна артерия в страната в посока Гърция в участъка до Сандански. От курортния град до ГКПП Кулата се пътува по ЛОТ-4 на автомагистралата.

 

От Областно пътно управление увериха, че още утре започва изкърпването на дупките със студена асфалтова смес.