Повече от 112 000 души са се подписали под петицията

 

Феновете на рок - легендата Леми Килмистър от „Motorhead” искат името му в Менделеевата таблица. В интернет са се подписали повече от 112 000 души, които настояват един от новооткритите 4 химични елемента да бъде кръстен Лемий.

 

Новината за смъртта на Леми Килмистър  шокира всички, за които музиката на британската банда, е религия. Емо е един от хилядите фенове по цял свят, които искат един от откритите наскоро химични елементи, да бъде кръстен Лемий.  „Леми заслужава най-малко това. Той заслужава много повече”, убеден е Емилиян Щерев.

 

С всеки изминал час феновете, които се включват в онлайн петицията растат. Аргументират се убедително - новооткритите елементи са тежки метали. А в случая думата има Международният съюз за чиста и приложна химия.  „Съюзът решава какви да бъдат имената на химичните елементи и съединения”, обясни учителят по химия Марина Бозаджиева.

 

Заради строгите изисквания, химиците смятат, че идеята едва ли ще види бял свят. Освен това я възприемат за твърде  екстравагантна.  „Нека да оставим периодичната система на химиците”, призова Марина Бозаджиева.

 

Радиоводещият Васил Върбанов е сред късметлиите, срещнали се очи в очи със създателя на „Motorhead”.  „Леми се оказва по-голям от Елвис”, коментира Върбанов. Затова и дори петицията да не пожъне успех, едва ли ще бъде фатално. Поне  за музикалния журналист. В събота феновете на рок легендата ще се сбогуват с него.