Демонстрантите хвърляха "Молотов", органите на реда им отвърнаха със сълзотворен газ и водни оръдия

 

 

Протестиращи се сблъскаха с полицията по време на протест срещу споразумението между правителството на страната и Сърбия в Косовската столица Прищина, предават Anadolu Agency и "Фокус". Митингът бе организиран от опозицията пред сградата на националния театър в опит да се обеди правителството да не приема споразумението от 25 август 2015 г., което позволява на Белград да защитава правата на етническите сърби в страната.

 

Протестиращите разпалиха пожар с „коктейли Молотов“ пред сградата на правителството. Заради това полицията се намеси със сълзотворен газ и с водни оръдия, за да разпръсне тълпата. Няма ранени по време на сблъсъците , а пожарникарите са успели да потушат пожара.

 

Опозиционните партии бойкотират сесиите на парламента от месеци заради споразумението. То цели нормализирането на двустранните отношения, за да може да ускори преговорите по присъединяването към ЕС и на двете държави.

 

Косово е признато официално от 111 държави, откакто обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008 г. Тя все още не може да стане член на ООН, заради съпротивата на Русия- близък съюзник на Сърбия.