Причината са промени в закона

 

Огромен процент от моторите, кемперите и караваните у нас могат да се окажат с прекратени регистрации на пролет. За това сигнализираха наши зрители, а причината се крие в новия кодекс за застраховането. Той влезе в сила от 1 януари. 

 

Според новите правила ако превозното ви средство няма валидна застраховка „Гражданска отговорност” и не я платите в рамките на около месец, регистрацията му се прекратява служебно. 

 

А, както знаете, много от собствениците на мотори и каравани плащат „Гражданска отговорност” на вноски само за периода, в който карат - предимно през лятото.  

Още по темата

 

В момента всички тези превозни средства са в гаражи и едва ли някой мисли за тази застраховка. 

 

Както всички мотористи и Росен държи мотора си в гараж през зимата. Естествено не го кара и естествено не мисли за „Гражданската отговорност”. От 1 януари обаче му се налага, защото, според новите правила, ако не си платиш застраховката, МВР прекратява регистрацията.

 

„Тук има законова принуда да плащаме за нещо, което ние не използваме. Обикновено плащаме на вноски, повечето за 6 месеца”, заявява Росен. 

 

С приемането на новия закон обаче плащането на вноски и само за 6 месеца остана в миналото. Певицата Милена Славова е една от първите, които хващат новите правила. 

 

„Аз когато си взех мотора, трябваше да си платя за цяла година, защото законът вече е приет. Аз освен да роптая няма какво да направя”, заявява Милена Славова. 

 

Според полицията мотористите няма защо да роптаят, имали други опции.

 

„Мотористите, които няма да си ползват моторите през зимата, могат да си спрат от движение моторите през зимата, напролет, когато времето е подходящо, с едно заявление, ще им бъде върната регистрацията. Пускането е облекчено, само трябва да представят валиден преглед”, заяви Бойко Рановкси, директор Пътна полиция. 

 

Изборът е плащаш „Гражданска” за цялата година или спираш мотора си от движение през зимата. 

 

Новите правила вече предизвикаха сериозно недоволство в средите на мотористите. Според тях ако се стигне до прекратяване регистрациите на моторите, последствията ще са сериозни.  

 

„Големият проблем ще е като лавина от липсващи МПС-та с редовни застраховки, хората няма да плащат, защото това си е класически държавен рекет .”, смята Александър.

 

Цялата процедура по прекратяване на регистрация ще отнема около месец или два. През това време собствениците, ще могат да си платят „Гражданската”. Иначе, причината за новите правила са стотиците коли с българска регистрация, които се карат в чужбина без валидни застраховки. Така, когато стане катастрофа, нашият Гаранционен фонд плаща всички обезщетения.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес