Американският президент поиска от Конгреса да одобри законопроекта, който предвижда това

Американският президент Барак Обама призова Конгреса да одобри законопроект за използване на американските въоръжени сили в борбата срещу ИДИЛ. Искането беше отправено по време на последната реч на държавния глава „За състоянието на съюза", съобщават световните агенции.

 

Ако конгресмените смятат да спечелят войната с тероризма и искат да изпратят сигнал на нашите войници по цял свят, трябва да разрешат използването на въоръжени сили против групировката. Гласувайте за това", призова Обама американските законодатели. 

 

Президентът заяви, че ИДИЛ не е екзистенциална заплаха за САЩ. И подчерта, че твърденията, според които борбата срещу терористичната организация е „Трета световна война", са преувеличени.


Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат преследвани и унищожени", добави Обама.


Според него разгромът на международния тероризъм е най-важното условие за запазване на системата за международна сигурност, създадена след Втората световна война.


Нашата външна политика трябва да се фокусира върху заплахата от ИДИЛ и „Ал Кайда", но тя не може да спре до там. Защото дори без ИД нестабилността ще се запази в продължение на десетилетия в много части на света - Близкия изток, Афганистан и Пакистан, някои части на Централна Америка, Африка и Азия. Някои от тези места могат да станат убежище на нови терористични мрежи, а други да се превърнат в жертви на междуетнически конфликти или глад, създавайки нова вълна от бежанци", каза още Обама.