Сред тях има собственици на луксозни лимузини

 

Как с минимален доход може да се кара луксозен автомобил? Оказва се, че стотици българи, които работят например за 420 лева на месец - живеят в скъпи къщи и карат коли за десетки хиляди евро.

 

Живот за милиони. Такъв се оказва, че водят много българи, въпреки че пред държавата декларират минимални доходи.

 

Конкретните сигнали до данъчните са за 300 души. Всеки от тях ще бъде проверен, като  под лупа ще се гледат апартаментите и къщите, в които живеят. Автомобилите, на които се возят и притежават ли яхти или самолети. 

Още по темата

 

Най-често сигналите за тези длъжници идват от техни съседи.

 

„Искате да кажете, че вашият съсед всъщност е градинар, а в същото време има огромно имуществено състояние – къща, кола?”.  

 

Едно такова телефонно обаждане от съсед отключва дълга проверка и куп проблеми

 

Получаваме често такива сигнали, в по-голямата си част информацията е достоверна”, обясни Николай Мишовски, директор на „Информационния център на НАП”.

 

Защото за хората около нас скъпите вещи, за които не се плаща данък, не остават  скрити.

 

„Една много интересна ситуация наблюдаваме. Хора, които нямат почти никакви доходи и се осигуряват на минимален доход, притежават автомобили за над 100 хил. евро”, заяви Росен Бъчваров от НАП.

 

А след като сметките не излязат се започва проверка.

 

„В общия случай: първото е недекларирани приходи и работа в сивата или дори черната икономика, а другите са изключително редки случаи, при които е получено наследство от чужбина”, обясни Росен Бъчваров.

 

По-често данъци укриват мъжете. Длъжниците са на възраст между 24 и 50 години. Собствеността им :  скъпи жилища и луксозни автомобили.

 

„Очевидно е, че семейство, в което работи само един от двамата съпрузи и той се осигурява на 420 лева, трудно може да аргументира покупка на имущество за последните 5 г. на стойност 1 млн. лева”, заяви Росен Бъчваров.

 

И ако няма логично обяснение за скъпите покупки, недекларираният доход се облага за 5 години назад плюс лихвите. А ако размерът на укритите данъци се окаже сериозен, се намесва и прокуратурата.

 

През 2015 година 32-ма българи декларираха доходи от над 1 млн. лв: