"Това би било катастрофа за българската дипломация", каза Първанов

 

Георги Първанов с ултиматум към властта - или държавата да номинира час по-скоро Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, или АБВ ще преосмисли подкрепата си за правителството.

 

Лидерът на АБВ сложи картите на масата - или Ирина Бокова, или кабинетът остава с още един партньор във властта по-малко.

 

„Министерството на външните работи да не протака, да не шикалкави, а да придвижи  номинацията на Ирина Бокова до ООН”, заяви Първанов.  

 

А външното ни министерство трябва да реши Ирина Бокова или Кристалина Георгиева ще е българската номинация.  Първанов поиска и друго - да се дадат ясни инструкции на нашите дипломати в чужбина.

 

„Без двойни игри, защото имаме информация, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против тази кандидатура”, заяви Първанов.

 

 

 

Още преди дни самата Ирина Бокова призна в ефира на Нова, че срещу нея се води компроматна война. Не изневери на дипломатичния си тон и не назова кой стои в дъното й.

 

„Дори някой да не е съгласен с нещо, това не означава, че този, когото не харесва да се изкарва престъпник. Като че ли с нарастването на външната подкрепа компроматните писания се увеличават”, заяви Бокова в предаването „Комбина”. 

 

Генералният секретар на ЮНЕСКО не скри, че очаква категоричната подкрепа на държавата.

 

„Без подкрепата на държавата не бих тръгнала да се боря за поста. Смятам, че имам подкрепата на премиера и външния министър”, заяви Ирина Бокова.

 

Уточни обаче, че тази подкрепа трябва да бъде и черно на бяло.

 

Вижте какво заяви Ирина Бокова в интервю за предаването "Комбина":