Съоръжението било с охранителна цел

 

Пореден скандал се завихри около Антична Сердика. Този път виновникът е гаражна врата, поставена на източната порта на древния град. Кой и защо реши да модернизира античния комплекс с ролетна щора провери екип на Новините на Нова. 

 

На новото съоръжение особено остро реагират от гражданската инициатива "Спаси София”. Чуждестранните туристи също са изумени от необичайната гледка. 

 

Вратата обаче няма да става част от интериора на архитектурния комплекс. От Министерството на културата обясниха, че щората е поставена временно и е с цел охрана. 

 

Ролетната врата с охранителна функция ще бъде премахната, когато работата приключи. Тъй като няма жива охрана в подлеза се наложило да се търсят други варианти. Най-добрият се оказал именно гаражната щора. 

 

Съмнения обаче се прокрадват и за това. От Столичната община признават, че Културното министерство не е направило най-добрият избор. Затова още днес настояли щората да бъде премахната. 

 

Изпълнителите на проекта обаче не виждат проблем във временната охранителна преграда. Оказа се обаче, че това не е единствената охранителна ограда. Има и още - пак временни. 

 

Видео: БГНЕС