"За мен е голяма чест да бъде номинирана за генерален секретар на ООН", подчерта тя

 

За мен е голяма чест да бъде номинирана за кандидат на България за поста генерален секретар на ООН, заяви пред БТА Ирина Бокова. Благодаря на българското правителство за навременната подкрепа, която дойде в ключов момент. Благодаря на всички за оказаното ми доверие, каза още тя.  

Още по темата

 

Във вторник Министерството на външните работи номинира официално Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН. Номинацията й обаче раздели политици и дипломати.

 

Мнението на част от дипломати от кариерата е, че тя се издига твърде късно. Според  други прекалено се бърза с нея. До момента само от Югоизточна Европа имената са пет. Освен България, Словения, Македония, Хърватия и Черна гора също издигнаха свои кандидати. За да лобира в полза на Ирина Бокова, във външното ни министерството ще бъде създаден екип. Една номинация, обаче не значи единомислие по въпроса.

 

 „Шансове в момента не могат да се изчисляват”, призна външният министър Даниел Митов.  „Да тръгнеш на състезание и да кажеш „Трудно  е да се преценят шансовете за успех” , ми се струва доста странно”, коментира Георги Димитров, който дълги години беше главен секретар на МВнР и е близък приятел  на Ирина Бокова.

 

„Оценявам я като добра, но твърде закъсняла стъпка. Ние изгубихме много време във вътрешни борби, търкания, вадене на компромати”, каза още той.  Според него забавянето изисква двойно повече усилия за кампанията на Бокова.  Други, сред които е и външният министър, са на мнението, че бързането не дава шансове за успех. „Това не е краят на номинациите, те тепърва започват”, убеден е Митов.  „При такива важни маратонски състезания не са важни първите 100 метра”, смята Илиян Василев, бившият ни посланик в Москва.  

 

Той смята, че преди да e получил подкрепата на петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност – нито един кандидат не трябва да бърза. „Най-трудно за Бокова ще бъде да получи одобрението на Великобритания и в по-малка степен от САЩ”, коментира Василев.  Според бившия ни дипломат в Москва друга пробойна в кампанията на Бокова е фалстарът на избора й у нас. „Трябваше Бокова да убеди хората вътре в страната, дори и тези, които не вярваха в нейната кандидатура. Имаше ултиматуми, това е недопустимо”, каза още той. 

 

Преди месец в предаването "Комбина" тя подчерта, че иска да е кандидатура на България. „Има страшно много хора, които ми се обаждат, подкрепят. По света също срещам подкрепа. С нарастването на външната подкрепа обаче се появяват все повече тенденциозни компроматни писания и никак не ми се иска да влизам в такава схема”, коментира още Ирина Бокова.

 

„Доказала съм, че мога да печеля избори”, изтъкна тя тогава.  Според нея този пост може да постави България на световната карта. „Има страшно много хора, които ми се обаждат, подкрепят. По света също срещам подкрепа. С нарастването на външната подкрепа обаче се появяват все повече тенденциозни компроматни писания и никак не ми се иска да влизам в такава схема”, коментира още Ирина Бокова.