Ученикът работи, за да се издържа и да спортува

 

Йордан Колев е вицешампион на Европа по таекуондо, но през свободното си време продава мартеници, за да помага с пари на родителите си. И въпреки големия си талант, Йордан Колев не може да продължи да се състезава, защото няма нужните средства.

 

Макар да изглежда напълно обикновено момче, Данчо е деветкратен шампион на България и вицешампион на Европа по таекуондо. За да постигне мечтата си, той трябва да спечели точки от няколко турнира и златен медал от Европейското първенство. За всичко това са нужни средства, с които той и семейството му не разполагат. 

 

Данчо е 12-и клас в Търговско–банковата гимназия в София. Обича да излиза с приятели и иска да се занимава с IT-технологии.  

 

Влюбва се в спорта, когато е само на шест години, отива на първата си тренировка заедно с по-големия си брат Николай. 

 

Освен с учене и спорт, всеки ден Данчо продава мартеници, които майка му е направила. Вече трета година, за да помога с някой лев вкъщи.

 

В момента Данчо е със счупена ръка, но продължава да не изпуска нито една тренировка в подготовката си за предстоящото Европейско първенство през май тази година. 

 

И въпреки че е победител, Данчо неведнъж е бил на път да се откаже.


Когато през 2014 г. за първи път успява да събере пари и да отиде на европейско състезание, Данчо трябва да на спи гарата в Мюнхен, защото няма достатъчно пари за хотел. 


Заради съдебни спорове и спорен статут на Федерацията по таекуондо, Данчо не може да получи полагащото му се финансиране от Министерствота на младежта и спорта. От Федерацията отказаха да застанат пред камерата ни, а спортният министър Красен Кралев заяви, че ако ситуацията не бъде разрешена, ще закрие федерацията.

 

И въпреки всички условности, по детски, Данчо вярва, че всичко ще се нареди и че ще успее да вдигне олимпийското злато и може би един ден ще се изправи срещу своите идоли в спорта. 

 

Репортер: Василена Гръбчева