Шест коня на Пржевалски, родени в резерват в Южна Франция, скоро ще са на свобода

„Ако конят на Пржевалски имаше избор, щеше да предпочете удобна конюшна и прясно сено всяка сутрин”, заявиха шеговито учени, които изследват последните оцелели до наши дни диви коне от вида, предадоха Франс прес о БТА.

 

Пътят към връщането му в природата минава през степите в Китай, Монголия и Русия. 

 

„Шест коня на Пржевалски, родени в резерват в Южна Франция, ще прекарат първата си зима в Русия в рамките на пилотен проект за реинтродукция на вида в природата”,  поясни ръководителката на проекта Татяна Ярких. 

 

След време учените се надяват да разполагат със 100 екземпляра от вида в природния парк в района на Оренбург, Русия, където са разположени 6 резервата близо до границата с Казахстан. Районът е с площ 16 500 хектара. Става въпрос за най-големия район със степи в Русия, който е защитен. 

 

Конят на Пржевалски е диво животно, което трябва да живее в естествения си хабитат. Конете от вида не се страхуват от силните ветрове, снеговете и студа - нужна им е само храна.

 

„Въпреки усилията на специалистите трябва да се измине дълъг път, преди да се прецени, че видът вече не е застрашен от изчезване", припомни Фредерик Жоли от Асоциацията за коня на Пржевалски, която е доставила екземплярите за проекта в Оренбург.