Всички оцениха положително затварянето на "балканския път" на бежанците

 

 

Политици посетиха границата с Турция. Настоящият и бившият министър на вътрешните

Още по темата

работи обиколиха браздата от изток и от запад, но поотделно. 

 

Вътрешният и военният министър прелетяха над границата с Турция в компанията на колегите си от Австрия.

 

"Показахме им преградното съоръжение, начинът, по който е конструирано като едно от възможните решения, за да гарантираме сигурността не само на нашата държава, но и на ЕС", уточни Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи.

 
Всички оцениха положително затварянето на "балканския път" на бежанците и охраната на нашата граница и съобщиха, че предстои конференция с участието на всички балкански държави.
 

"Ако България не беше изградила навреме тази ограда, в момента миграционният натиск щеше да мине именно през тази граница", коментира Йоханна Микл-Лайтнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

 

Тя допълни, че Австрия ще подкрепи България в няколко основни направления. 

 

Видео: БГНЕС

 

Всъщност оградата не е готова. Само в Хасковска област например остават още над 12 километра. За тях може и да има пари от Европа, намекна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който заедно с други депутати също посети оградата, но в друга нейна част.
 

"Настояването е да се осигури и европейско финансиране, и България да бъде част от всички тези финансови средства за подпомагане на държавите вънншна граница на ЕС", коментира Цветан Цветанов. 

 

По думите му правителството полага максимални усилия за осигуряване на необходимите финансови средства за доизграждане на оградата за ограничаване на бежанския поток, изтъкна председателят на парламентарната група на ГЕРБ. 

 

Видео: БГНЕС

 

Вече имало договореност Великобритания да ни дари високопроходима техника. А с австрийските гости министър на отбраната също е говорил за помощ - за автобуси, линейки и друг тип техника, която е необходима
 

Крайният срок за завършване на оградата по границата с Турция е 20 юни. Предстои засилване на охраната и по морската ни граница. А настоящият и бившият вътрешни министри отрекоха между тях да има война заради електронните чипове в личните документи, каквито съмнения се появиха през седмицата.

 

Репортери: Цеца Алексова, Димитър Иванов