Откритието може да допринесе за разработване на нови терапии срещу заболяването

Учени установиха, че промени в ген, известен като SRTD1A, могат драматично да увеличат риска от развитие на шизофрения, предадоха Ройтерс и БТА. Откритието може да допринесе за разработване на нови терапии срещу заболяването.


Учени от института Сангър във Великобритания заявиха, че въпросните промени в гена се случват рядко, но могат да увeличат 35 пъти риска от шизофрения. Промените в SRTD1A увеличават също риска от смущения в мозъчната дейност.


Учените констатирали, че тези мутации почти никога не се срещат сред общото население, но засягат 1 на 1000 шизофреници. 


Макар мутациите на SRTD1A да обясняват само малка част от случаите на шизофрения, това е важна крачка напред към опознаване биологията на заболяването, отбелязаха учените. 
Точните причини за шизофренията са неясни, но досегашните изследвания навеждат на мисълта, че комбинацията от физически, генетични, физиологични и екологични фактори може да увеличи риска от заболяването.


Ръководителят на екипа Джеф Барет от института увери, че получените резултати са изненадващи и вълнуващи. "Психиатричните смущения са комплексни заболявания, включващи много гени - каза той. - Изключително трудно е да се намерят убедителни доказателства за значението на един-единствен ген."


Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.