Петър Коджейков беше арестуван в неделя след продължила над 15 часа операция

 

Незаконно оръжие е открито в дома на пенсионирания полицай, който през почивните се беше барикадирал в дома си в столичния квартал „Стрелбище”.

 

Петър Коджейков още не е дал обяснения, предстои да му бъде направена психиатрична експертиза. От МВР признаха, че е имало риск, както за живота на полицаите, така и за живота на Коджейков.  От там заявиха, че е можело той да не оцелее, ако нямаше съмнения, че страда от някакъв вид психично разстройство.

 

„Може би неутрализацията му щеше да приключи с елиминиране още на втория час. По всички правила на занаята, когато въоръжен открие стрелба по командоси, те могат да го елиминират”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

 

След като Коджейков е задържан, полицаите намерили второ оръжие в дома му. „То не е използвано в неделя и също незаконно”, обясни главният секретар на МВР.

 

Няма как да се знае колко българи имат незаконно оръжие. Над 350 000 обаче са регистрираните бойни оръжия. Екип на Нова реши да провери колко е трудно да се сдобиеш с пистолет.  В оръжейния магазин ни обясниха, че няма да как да си купим боен пистолет без разрешително за закупуване, което се вади от най-близкото до дома ни полицейско управление.

 

От полицията ни обясняват, че процедурата не е сложна, но е стриктна. „Всичко се следи, но не така обаче стоят нещата, когато човек реши да се сдобие с незаконно оръжие”, обясни директорът на служба КОС към СДВР.  Търговец в оръжеен магазин ни разказа, че е получил запитване от мъж, който иска да си купи бойно оръжие без документи. Обяснението – живеел в квартал „Овча купел” близо до центъра за настаняване на бежанци.  От магазина веднага уведомили службите за намеренията на мъжа.

 

След като има търсене, има и предлагане. Дори елементарна проверка в интернет показва, че интересът е голям. Пример - анонимен човек търси пистолет без разрешителни, обещава, че ще го използва за реквизит. И още една подробност - законното ви оръжие се превръща в незаконно, в момента, в който не подновите разрешителните си. Това е и най-честият случай, с който полицията се сблъсква.