Единствената промяна е свързана с плановете за онколечение, категорични са от Касата

Няма причина лечебните заведения да отказват да приемат онкоболни, категорични са от НЗОК. В приетите промени не съществува нищо, което да пречи на договорни партньори на Касата, които осъществяват лечение на онкоболни, да продължат да го правят и в момента. 

Още по темата

 

Единствената промяна е свързана с  амбулаторната процедура за определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания, която е в полза както на пациента, така и на лечебните заведения и може да се осъществява единствено от онкокомитет, твърдят от НЗОК. 

 

С новите изменения Касата вече ще заплаща работата на онкокомитетите, които отговарят на изискванията, а лечебните заведения, които не могат да покрият изискванията сами да сформират онкокомитет, ще могат да сключат договор за ползване на онкокомитета на други лечебни заведения, като в този случай НЗОК ще заплаща за всеки един обслужен пациент на болницата, чийто е онкокомитетът. Няма причина, поради която на пациент с онкозаболяване да бъде отказано изготвянето на план за онколечение.

 

 
Междувременно стана ясно, че професорка по онкология е агитирала свои колеги да спрат приема на онкоболни пациенти за няколко дни заради реформата на здравния министър Петър Москов. Информацията беше оповестена от ресорния заместник-министър д-р Бойко Пенков. По случая започва проверка. 

 

Преди дни лекари предупредиха за възможно забавяне в лечението на онкоболните.  „Не можах да започна навременна терапия на трима болни и чакам да видим от понеделник какви ще бъдат указанията на НЗОК”, съобщи преди дни онкологът д-р Филип Маринов.​