Той ще се започни с кървавия терористичен акт на 15 април 2013 година, ранил стотици

Българка ще се включи в маратона в Бостън, който започва тази вечер. Това е юристът Милена Радойчева от Перник, която работи в Лондон. Тя е участвала в маратони в Амстердам, Лондон и Стокхолм. Изкачвала е също така Килиманджаро и Фуджияма. 

Още по темата

 

Маратонът в Бостън ще се запомни с кървавия терористичен акт на 15 април 2013 година, отнел живота на трима души и ранил стотици. Около 14.50 ч. местно време две бомби избухнаха в интервал от 11 секунди на около 100 метра една от друга.  

 

Експлозиите бяха в непосредствена близост до финалната линия на площад „Копли“ в момент, в който спортистите са финиширали. 

 

Извършители на терористичния акт бяха двама братя, етнически чеченци – 26-годишният Тарерал Царнаев и 19-годишният Джорах Царнаев. Тамерлан беше убит при престрелка с полицията четири дни след атентатите, а Джохар успя да избяга. По-късно бе арестуван. 

 

23 000 души участваха в събитието, което се провежда в центъра на града и привлича повече от половин милион души. Престижното състезание се организира в Деня на патриотите – празник на щата Масачузетс. В този ден се отбелязва годишнината от сраженията по време на Американската революция от 1775 година.