Кипър е разделен на гръцка и турска част след въоръженото нахлуване на Турция през 1974 г.

 

Властите на Турция ще отменят визите за кипърските гърци съгласно споразумението с ЕС за либерализиране на визовия режим, но Анкара не признава Кипър. Това е съобщил източник от турското правителство, цитиран от агенциите.

Още по темата

 

Днес „Държавният вестник“ (Resmi Gazete) публикува постановление на турското правителство за отмяна на визовия режим за страните от ЕС. В постановлението се отбелязва, че то ще влезе в сила, след като на турските граждани бъде предоставено правото на безвизово пътуване в Шенгенската зона.

 

Събеседникът е завил, че новите мерки ще засегнат и кипърските гърци.

 

„Ако ЕС отмени визите за гражданите на Турция, тогава ние трябва да отменим визите за останалите държави от ЕС“, каза той. По думите му сега кипърските гърци няма да се нуждаят от визи за влизане в Турция.

 

Припомняме, че Кипър е разделен на гръцка и турска част след въоръженото нахлуване на Турция през 1974 година. Окупирани от Анкара се оказаха 37% от територията на острова. Там бе създадена Турска република Северен Кипър, призната единствено от Анкара. В същото време гръцката Република Кипър е член на ЕС. В момента под егидата на ООН се водят преговори за регулиране на кипърския въпрос.