Те взеха Награда за пробив в науката

Учените, които откриха гравитационните вълни, получиха специалната Награда за пробив в науката в размер на 3 милиона долара, съобщиха ТАСС и БТА.

 

Призът беше учреден от група бизнесмени, сред които личат имената на руския предприемач Юрий Милнер, на основателя на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг и на компанията Google Сергей Брин.

 

Сумата от 1 милион долара ще си поделят тримата основатели на международния научен консорциум LIGO, открил гравитационните вълни - Райнер Вайс, Кип Торн и Роналд Древър. Останалите 2 милиона долара ще отидат при над хилядата учени, участвали в проекта.

 

"Това е много справедливо, именно по този начин се развива физиката и не трябва всички заслуги да се приписват само на нас тримата", заяви по повод награждаването Райнер Вайс.

 

Откриването на гравитационните вълни потвърди една от важните постановки в теорията на относителността на Айнщайн, формулирана преди сто години. Съществуването на това явление позволява да се опишат всички физически явлеуния с една единна система от формули. Гравитационните вълни бяха открити от учените ,влизащи в консорциума LIGO на 14 септември 2015 година, припомня агенцията.

 

Припомнете си какво точно успяха да открият учените: