Ще се прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление

Окръжната прокуратура в Плевен се самосезира по сигнал за нарушения при обществени поръчки, съобщиха от ведомството, цитирани от БТА.

 

Сигналът е в репортаж на национална медиа и е за нарушения на процедури за възлагане на обществени поръчки в община в Плевенска област.

 

Плевенската прокуратура ще образува проверка във връзка с твърденията в предаването.
След приключването й и подробен анализ на събраните данни ще бъде направена преценка за наличие на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, уточняват от прокуратурата.

 

Защо въпреки това все на него се възлагат поръчките в община Долни Дъбник? И кой и как предложи подкуп на екип на Нова, за да не излъчи репортаж?

 

За едно дере в село Градина са отпуснати близо 920 000 лева по проект, спечелен и отчетен пред Европейския съюз. Само че къщата на Димитра Иванова, която живее до канала, е като в малка Венеция.

 

„Направиха го до половината - едно 870 квадрата метра. Лакомията беше за европейски пари. Идват тук от Басейнова дирекция и казват: „Ама ние не сме властни и не можем да им наредим”. А то е очевидно, че некачествено е направено”, заявява Димитра Иванова.

 

От Регионалното министерство признават, че жалбите на Димитра са основателни, а отговорността е изцяло в ръцете на Община Долни Дъбник. Затова има и санкция – 16 хиляди лева.

 

„Така и работата се замаза и нищо не стана, всичко е за пари. Аз съм свидетел и мога да кажа, че нито четири моста са направени, нито кал е чистена”, заявява Димитра Иванова.

 

Плевенската прокуратура е разследвала, но прекратила случая за изхарчения близо 1 милион. Общината се разминава с глоба, а днес кметът отказва да ни обясни къде отидоха парите. От документите се вижда, че недовършеният проект е платен на две фирми – след няколко дни едната ще бъде обявена в несъстоятелност. А другата е продадена на човек със 68 фирми със задължения към държавата около 100 000 лева.

 

Припомнете си цялото разследване на Тина Ивайлова в прикаченото видео: