Тази година камерите в изпитните зали ще записват и звук

 

Направата на "пищовите" за матурите се е превърнала в бизнес. Това заяви в ефира на „Здравей, България” представителят на дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в МОН Лазар Додев.

Още по темата


Той показа и някои от помощните средства за неподготвени зрелостници. Най-впечатляващото от тях е цял учебник, отпечатан в изключително малък формат.


Тази година вече сме открили девет фирми, които предлагат в интернет средства за подсказване – т.н. Bluetooth слушалки”, обясни Додев.


Той допълни, че най-сериозното средство за спиране на преписването на матурите и тази година си остава видеонаблюдението. Сега обаче за първи път камерите в изпитните зали ще записват и със звук.


Кадрите ще се наблюдават в реално време в самото училище, в присъствието на директора и членове на училищната комисия”, поясни експертът.


След края на съответния изпит записите от камерите се изпращат в Регионалния инспекторат по образование и могат да бъдат проверявани както от неговите служители, така и от работещите в МОН.


Предстои министър Меглена Кунева да реши как ще се разбъркват въпросите за матурите, така че за всеки ученик да има индивидуален вариант”, каза още Додев.


Още по темата гледайте във видеото.