Акцията ще продължи през целия ден на 24 май, от 10:30 до 18:00 ч.

В Деня на славянската писменост и култура, 24 май, започва голяма дарителската кампания за събиране на нови и запазени книги за нуждаещи се читалищни и училищни библиотеки в страната.

 

Още по темата

Акцията ще продължи през целия ден на 24 май, от 10:30 до 18:00 ч., в инфоточка читАлнЯта в Градската градина на София.

 

Събитието се организира точно година след дарителската кампания, която постави основата на книжната колекция на читАлнЯта. Необикновената книжна точка в сърцето на града е едновременно туристически информационен център за столицата и библиотека, в която срещу дарение от една книга (съвременна художествена литература) всеки получава читателска карта и възможност да ползва цялата колекция на библиотечен принцип.

 

“На 24 май 2016 г. искаме да продължим традицията, поставена миналата година, и да съберем нови любими книги на читателите. Този път ще ги дарим на нуждаещи се читалищни и училищни библиотеки из страната. Вярваме, че литературата е силна и има влияние върху нас тогава, когато се чете и споделя, затова се надяваме именно да провокираме хората да отбележат Деня на славянската писменост и култура с нас”, коментира Александър Шпатов, председател на Сдружението за градски читални.

 

Към даренията, които се набират, има и изисквания към книгите. Всички, желаещи да се включат в кампанията, могат да донесат:

 

• свои любими нови или запазени книги (издадени след 2000 г. в добро физическо състояние);

• книги в различни жанрове и на разнообразна тематика;

• книги за различни възрасти;

• книги, които самите вие бихте искали да четете в библиотеките.

 

Срещу дарението всеки ще получи символичен подарък, както и възможност да се регистрира като читател в книжната инфоточка на София.

 

Всички, които нямат възможност да се включат в дарителската акция на самия 24 май, ще могат да го направят и следващите дни в читАлнЯта.