В ареста са вече над 20 души

30-годишният Иван Терзийски - последният от осемте издирвани за престрелката в „Слънчев бряг” - се предаде в полицията. Информацията бе потвърдена от пресцентъра на МВР.

Терзийски бе последният от бандата на Божидар Георгиев, който остана на свобода след зрелищната престрелка с групата на Димитър Желязков-Очите. Днес преди обяд задно с адвоката си той е отишъл в полицията в Бургас и там е бил арестуван.

В родното село на Иван хората го описват като добър и кротък. Приятелите му разказаха, че той не е конфликтна личност и не би нападнал човек, ако не бъде провокиран. Близките му не знаеха, че се е предал в полицията. По думите им той се занимавал с ресторантьорство. Имал собствено заведение в  „Слънчев бряг” и досега  е не бил осъждан.

Първоначално МВР търсеше 8 души и разпространи техни снимки. Само за два часа в четвъртък обаче бяха арестувани шестима от тях, като двама сами се предадоха. Още един - 26-годишният Радослав Димитров от Плевен, беше задържан в петък сутрин.

Изпратените в ареста заради престрелката в „Слънчев бряг” вече са общо 23-ма, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Окръжната прокуратура в Бургас е повдигнала обвинение на един мъж за умишленото убийство на гарда на Митьо Очите. По-късно днес магистратите трябва да решат дали да го оставят в ареста за постоянно. Тази нощ на територията на 5 области в страната пък имаше мащабна полицейска акция. Бяха проверени близо 3200 души, задържани бяха 90 души.

„Божидар Георгиев също е бил на мястото на инцидента. В момента изясняваме неговите действия”, обясни Христо Терзийски, директор ГД "Национална полиция"  .

Действията и разпитите, които провеждаме, извеждат като основна версия спор за паркоместа, които са пред заведението на Георгиев. Към тези паркоместа е имало сериозен интерес от много таксиметрови шофьори, тъй като заведението е в непосредствена близост до дискотека”, каза още Христо Терзийски.

„Ръководителите на областната дирекция в Бургас не покровителстват престъпни групи, които работят на територията на областта. Като потвърждение на моите думи мога да кажа, че в началото на юни беше задържана група от 16 лица”, каза още той. 

Състоянието на Митьо Очите продължава да е критично. Лекарите не се наемат да направят каквито и да е прогнози.

Междувременно вестник "24 часа" публикува една различна версия за причината за престрелката в курортния комплекс. Според изданието свадата е избухнала заради "протекция на туроператорска фирма, осигурявана от Митьо Очите". 

Какво още каза кореспондентът на вестника в Бургас Диана Саватева вижте във видеото по-долу.

Репортер: Цеца Алексова