Това обявиха от Агенцията за безопасност на храните

„В рамките на 30 минути от получаването на сигнала гъбите бяха изтеглени от щандовете на магазините от тази верига, от която се смята, че са се натровили хората. Информацията, която имам от 22 часа снощи е, че се касае за два вида гъби – бяла и кафява култивирани печурки с произход Полша. Една партида обикновено означава един камион. Повече от половината количество, по данни на търговската верига, вече са изконсумирани. Те са пуснати на пазара преди повече от 10 дни. Проби от гъбите ще бъдат изследвани за токсини”, коментира за „Здравей, България” д-р Любомир Кулински от дирекция „Контрол на храните” към БАБХ. 

По темата

Припомняме, че във вторник тричленно семейство се натрови с култивирани гъби, купени от хипермаркет в София. Първи в Александровска болница постъпил 80-годишният Петър Костов. Според лекарите той бил с нарушено съзнание, сънливост, не отговарял на зададените му въпроси и можел да извърши само ограничени движения. Пациентът веднага е приет в клиниката по нервни болести. В началото докторите предполагат, че става въпрос за мозъчно-съдов проблем, но съмненията им не се потвърдили. 

„Аз бях в неосъзнато състояние. Виждах непрекъснато движещи се обекти. Имах цветови халюцинации. Лицата на лекарите изглеждаха ярко червени. Не можех да дишам добре и получавах топли вълни и изтръпване на крайниците. Мъжът ми пък имаше неадекватни реакции и беше превъзбуден”, разказа за Нова потърпевшата Кремена Петрова. 

„За 30 години трудов стаж за първи път попадам на такъв случай. Мъжът, който постъпи първи, е с хронична мозъчно-съдова болест и в началото смятахме, че е нов мозъчно-съдов инцидент, а не интоксикация. Изненадата дойде, когато дъщеря му на следващия ден разви същата симптоматика. Мъжът ѝ беше най-зле, защото беше ял най-много от гъбите. Установено е високо ниво на атропеин в урината на пациентите, което говори за отравяне с гъби”, коментира за „Здравей, България” проф. Ивайло Търнев от клиниката по Нервни болести в МБАЛ „Александровска”, който е приел натровеното семейство. 

От Агенцията по безопасност на храните са забранили на веригата да продава култивирани гъби и са изискали да бъде изтеглено цялото количество от обектите ѝ в страна. Инспектори към агенцията са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.

Повече по темата гледайте във видеото.